מפתחות לריפוי כלי יצירתי להפנמת הצלחות
מפתחות לריפוי כלי יצירתי להפנמת הצלחות היא ערכה ייחודית שפותחה במטרה לתת לאנשי מקצוע מתחום הטיפול, החינוך והאימון כלי המאפשר להעריך ולייצג באופן מוחשי את תהליך ההתערבות ואת תוצריו. ערכת מפתחות לריפוי מגלמת בתוכה שתי גישות טיפוליות: טיפול ממוקד מטרה וגישת הכוחות. שילוב בין שתי גישות אלו, בפרט בטיפול עם ילדים יכול לתרום רבות להובלה משותפת של התהליך הטיפולי, למוטיבציה של הילד להיותו שותף אקטיבי בתהליך ולחווית הצלחה במציאת פיתרונות אפקטיביים.
מפתחות לריפוי כלי יצירתי להפנמת הצלחות כוללת:
- קופסה
- 20 סוגים שונים של תליונים קטנים (5 תליונים מכל סוג)
- 5 מחזיקי מפתחות
- דף הסבר
- מפת פרשנות אפשרית לתליונים
התליונים הקטנים שבערכת מפתחות לריפוי מייצגים כוחות, כלים, מיומנויות ומפתחות נוספים. אלו הם למעשה ייצוגים השלכתיים לתהליכים מרכזיים שהתקיימו ולמטרות שהושגו תוך כדי תהליך ההתערבות.
תהליך עבודה עם מפתחות לריפוי כלי יצירתי להפנמת הצלחות
- בתחילת כל תהליך התערבות (טיפולי, חינוכי אימוני או משפחתי) יש להגדיר מספר מטרות אותן רוצים להשיג בתהליך המשותף עם הילד/ה.
- הילד/ה מקבל/ת מחזיק מפתחות ריק אליו יצורפו בהמשך מספר תליונים.
- בכל פעם שניתן לזהות התקדמות או כאשר מושגת מטרה מסוימת הילד/ה יכול לבחור תליון שמסמל את המטרה שהושגה ולצרף אותו למחזיק המפתחות.
- יש חשיבות להמשגה של התהליך. לשם כך אפשר לבקש מהילד/ה לומר מילה או משפט עבור כל תליון שבחר/ה ולתאר כיצד תליון זה מבטא את התהליך ואת המטרות שהושגו או את הכלים והמיומנויות החדשות שרכש/ה לאורך התהליך.
- בסיום תהליך ההתערבות, מחזיק המפתחות שמייצג את המטרות שהושגו ואת הכלים החדשים שנרכשו לאורך המסע המשותף הופך למזכרת להמשך החיים.
דוגמאות לתליונים ולפרשנויות:
הערכה מתאימה למטפלים מגישות שונות, לאנשי חינוך, למאמנים ולהורים.
ערכת מפתחות לריפוי כלי יצירתי להפנמת הצלחות פותחה על ידי טל זכרין, יוצרת ומפתחת "משחקים שבלב". דוקטור לעבודה סוציאלית , מומחית בטיפול בטראומה-S.E.P, מנחה מטפלים, קבוצות וצוותים מקצועיים מתחום הטיפול, הרווחה והחינוך.
טיפול ממוקד מטרות
טיפול ממוקד מטרות הוא התערבות טיפולית הנבנית סביב מוקד של בעיה נתונה של המטופל, המוגדרת במשותף על ידי המטפל והמטופל ומשלבת משימות אקטיביות לביצוע.מטרת התהליך הטיפולי הוא לסייע למטופל לרכוש מיומנויות שיאפשרו לו להיות אדם עצמי, אחראי, פעיל ומסוגל להתנהל בחיים מול אתגרים ומשימות לאורך זמן, זאת באמצעות הגדרת מטרות אינטגרטיביות וברות השגה. השימוש בגישה זו מתאים כאשר ניתן להגדיר את האתגרים והקשיים איתן מתמודד המטופל. טיפול בגישה זו מתאפשר כאשר המטופל מודע לבעיותיו וכאשר קיימת מוטיבציה לשינוי. מטרות חשובות לכל התערבות טיפולית. הרעיון מאחורי הגדרת מטרות הוא שהמטרות גלויות, ברורות, הוגנות וברות השגה. המטרה היא הנקודה הסופית אליה שואפים ומכוונים את המאמץ הטיפולי.
גישת הכוחות
גישת הכוחות היא השקפת עולם מוגישה טיפולית אשר במרכזה עומדת ההתמקדות בכוחותיו וביכולותיו של המטופל, בנקודות החוזק שלו ובמשאבים הקיימים ברשותו. גישת הכוחות מלמדת שככל שנמקד את המאמץ הטיפולי בחלקים הבריאים ושל המטופל ונסייע לו לגדול לשגשג ולגבור על החלקים האחרים, כן ההתערבות הטיפולית תהיה אפקטיבית יותר.
הקשר בין המטופל והמטפל על פי גישת הכוחות בנוי על שותפות ובדיקה משותפת של המשאבים הפנימיים והחיצוניים. הגישה מדגישה כי יכולתו של המטופל להשתנות תלויה בעיקר ביכולת שלו לגייס את כוחותיו, ולאו דווקא בהיקף הבעיות או באופיין.
כל הזכויות שמורות לטל זכרין ©
המלצות מפתחות לריפוי כלי יצירתי להפנמת הצלחות
מליסה שושן, מנחת קבוצות ומאמנת ילדים ונוער
השבוע נתתי לילד בן 9 ו לילדה בת 11 מתנת פרידה לסיום תהליך אימון…הייתה התלהבות מאד גדולה! איפשרתי להם לבחור. תחילה, נתתי להם להסתכל ולבחור באופן אינטואיטיבי ואח"כ ניהלנו שיחה סביב המשמעות של כל אחד ואיך זה מתחבר וכוחות שגילו בעצמם במהלך התהליך. היה מקסים!
מצד שני, נתתי צמיד לילד בן 9 שבאמצע-לקראת סוף תהליך אימון .נתתי לו במתנה את העוגן כדי לסמל את ההתקדמות המשמעותית שהוא עשה. לאחר שבוע, קיבל עוד אחד בהתלהבות רבה! לא משנה אם בתחילת, אמצע או סוף תהליך, זוהי מתנה משמחת ועוצמתית! תודה ותמשיכו להביא לנו משחקים וכלים כל כל מדוייקים!