כפוק לביטחון עצמי וויסות רגשי
כפוק לביטחון עצמי וויסות רגשי הם ערכה של 40 קלפים המתאימים לגילאי יסודי עד תיכון, ומתמקדים ב-4 מעגלי חיים משמעותיים: משפחה, חברים, בית ספר, אני ועצמי.
כפוק לביטחון עצמי וויסות רגשי מבוסס על כלים טיפוליים פורצי דרך מתחומי הפסיכולוגיה החיובית, ה-CBT וה-NLP, ומאפשרים תהליך מעמיק של חיזוק האמונה העצמית, וויסות רגשי, דיבור פנימי חיובי ויכולת ייצוג עצמי מיטבי.
קלפי כפוק לביטחון עצמי וויסות רגשי נוצרו בהשראת עבודה ארוכת שנים עם ילדים, נוער, הורים וצוותי חינוך וטיפול בתחומי אבחון לקויות למידה, הוראה מותאמת וטיפול רגשי.
הקלפים מבוססים על גישת הכפו"ק, המאמינה בדרך חיים של כיף, פשטות וקלילות להתמודדות בחיים. כפו”ק הוא כלי ניווט רגשי המאפשר לפעול מתוך חווית חיים כיפית, פשוטה וקלה המשפרת משמעותית את ההישגים ואיכות החיים.
בנוסף, לערכה מצורפת חוברת הנחיות עשירה ומפורטת לשימוש בקלפים, המבהירה את הרציונל והתמות העומדים בבסיס כל קלף, על מנת שתוכלו למצות בצורה אפקטיבית את המתנה הטמונה בקלף.
השיתוף המתאפשר באמצעות העבודה עם הקלפים, בתיווך המבוגר המהווה אחר משמעותי, מסייע בהגברת היכולת לשאת מצבי אי-ודאות ותסכול, קבלת לגיטימציה לרגשות ותמיכה בהתפתחות הנפשית, הקוגניטיבית והחברתית. משחקים נוספים לויסות רגשי
ויסות עצמי
בכל רגע האדם נחשף לאוסף של גירויים, חיצוניים ופנימיים. על מנת שלא להיות מוצף, עליו להיות מסוגל לנהל את הגירויים האלו ואת תגובותיו. ברגר (Berger, 2011) מגדיר ויסות העצמי כיכולתו של האדם לבקר ולהתאים את מחשבתיו, רגשותיו והתנהגותו על פי הנורמות החברתיות, לצורך השגת מטרות או לשם הסתגלות. יכולת הויסות העצמי כוללת את היכולת לבחור בהתנהגות רצויה, תוך שליטה בעוצמת התגובה, ויכולת לתכנן את התגובה וביטוייה המקובלים (Lee, 2005).
יש המגדירים את מנגנוני הויסות העצמי כמבוססים על תהליכים קוגניטיביים המשתייכים לתפקודים ניהוליים של הקורטקס הפרונטאלי (Berger, 2011), וכוללים מיומנויות של ויסות רגשי, קוגניטיבי, התנהגותי, חברתי, מוטורי וסנסורי (Kinniburgh, Blaustein, Spinazzola & Van der Kolk, 2005; Cook et al., 2005). בפרק זה אתייחס לשני האלמנטים הבסיסיים של ויסות עצמי, הכוללים ויסות רגשי וויסות סנסורי. על פי הספרות, מרכיבים אלו מהווים הן את גורמי הסיכון להתפתחות סמפטומים של תסמונת פוסט טראומטית, והן את ביטויי התסמונת המרכזיים.
ויסות רגשי
היכולת לווסת רגשות קיימת בלב החוויה האנושית והיא מושפעת מגורמים גנטיים וביולוגיים Beauregard, Levesque & Bourgouin, 2001)), מתפקוד חברתי וקוגניטיבי (Schore, 2003, 2005) ומדפוס ההתקשרות בין התינוק-וההורה (דמסיו, 1998; שלג, 2012). המושג ויסות רגשי (Emotion regulation) מתייחס לתהליכים ואסטרטגיות שבאמצעותם האדם מזהה ומבין את רגשותיו, מנהל את העיתוי שלהם, את עוצמתם, את אופן חוויתם ואת הבעתם.
בדומה לכך, ברדלי (2003) רואה את מנגנון הויסות הרגשי כביטוי של יכולת הפרט לעכב התנהגויות בלתי מתאימות שקשורות להצפה רגשית. תהליך זה כולל את היכולת להתארגן לפעולה מכוונת, את היכולת להרגעה עצמית ואת היכולת למקד את תשומת הלב בתכנים חשובים, למרות עוצמת החוויה הרגשית (Bradley, 2003).
בספרות קיימת הבחנה בין שני תהליכים של הויסות הרגשי: ויסות רגשי המתמקד בשלבים הראשוניים של הופעת הרגש (antecedent-focused emotionregulation), המהווה שינוי או ויסות של הרגש הראשוני המתעורר, על ידי שינוי ההערכה הקוגנטיבית שלו לסיטואציה.
וויסות רגשי ממוקד-תגובה (response-focused emotion regulation), המתייחס לויסות ההתנהגות, לאחר שהרגש כבר נחווה, וזאת על ידי דיכוי, הסתרה או הגברה של התגובה הרגשית (Grandey, 2000).