חפיסת קלפי משחק רגילים
חפיסת קלפי משחק רגילים ידועים כמשחק חברתי שכיח המפתח מיומנויות של חשיבה אסטרטגית, מוטוריקה עדינה, לוגיקה ויכולת קבלת החלטות. משחקי הקלפים השונים מתאימים לכל גיל ולכל המשפחה. מומלץ כבילוי חברתי וזמן איכות משותף.
חפיסת קלפי משחק רגילים מתאים למשתתף אחד עד שישה ואף שמונה משתתפים מגילאי ארבע ומעלה. משחקי קלפים נוספים לכל המשפחה.
משחק קלפים
משחק קלפים הוא משחק שיש בו שימוש בקלפים, בין אם אלה קלפי משחק רגילים או קלפים ייחודיים אשר מיועדים למשחק מסויים. קיימים משחקי קלפים רבים מספור, לחלקם יש חוקים מוכרים, וחלקם בעלי חוקים המשתנים לפי האדם המשחק, מיקומו או תרבותו.
כלל מהותי למשחקי קלפים (ולמשחקים בכלל) הוא שכל השחקנים יהיו מודעים לכלל חוקי המשחק לפני תחילתו, אלא אם כן חוקי המשחק דורשים אחרת.
משחק מלחמה עם חפיסת קלפי משחק רגילים כמשחק מתמטי
חבילת הקלפים מחולקת שווה בשווה ובאקראי בין כל המשתתפים. כל משתתף פותח את הקלף הראשון בערימת קלפיו, ובעל הקלף הגבוהה ביותר לוקח את כל הקלפים הפרושים אל ה"קופה" שלו. כשלשחקן מסוים נגמרת ערימת הקלפים, הוא לוקח את הקלפים מה"קופה" שלו, מערבב אותם באופן אקראי והופך אותם לערימת הקלפים הראשית שלו. שחקן מפסיד במשחק כאשר לא נשארו לו קלפים. ב"מלחמה" אפשר לשחק מ-2 שחקנים, עד כ-8.
מלחמה עם חפיסת קלפי משחק רגילים הוא משחק מתמטי במלוא מובן המילה, בהיותו משחק העוסק בהשוואת כמויות (או גדלים), כמו המתמטיקה עצמה. למרות שהמשחק המקורי הוא כמעט תמיד משחק מזל בלבד, ניתן לנצל גרסאות שונות ומתקדמות יותר למגוון רחב של נושאים ורמות מתמטיות. במשחקי המלחמה שלהלן, חפיסות הקלפים משתנות בהתאם לרמה ולתוכן המתמטי הנידון.
משחק ה'מלחמה' המסורתי לילדים בגילאי 3-5. מספר משתתפים: 2. מומלץ להשתמש בקלפים מ-1 עד 10 בלבד, ללא קלפי התמונות בחפיסה. מהלך המשחק: מחלקים את החפיסה, שווה בשווה בין שני המשתתפים ומניחים את הערמות הפוך על השולחן. בכל סבב, שני המשתתפים הופכים, בו-זמנית, את הקלף העליון בערימה שלהם. המשתתף שערך הקלף שלו גבוה יותר מקבל את שני הקלפים ומניח אותם הפוכים בערמה בצד.
במידה ושני הקלפים שהפכו, שווים, מתרחשת "מלחמה". ליד הקלף הפתוח, מניחים שלושה קלפים הפוכים, ואחריהם קלף רביעי פתוח. המשתתף שערך הקלף הרביעי גבוה יותר מקבל את כל הקלפים שהשתתפו במלחמה ומניח אותם הפוכים בערימה בצד. באופן מסורתי, מנצח הוא שאסף את כל הקלפים בחפיסה.
מלחמה כפולה לילדים בכיתות א'-ג': משחקים כמו במשחק המלחמה המסורתי שלמעלה, אבל כאן המשתתפים הופכים כל פעם שני קלפים במקום אחד. השחקן עם הסכום הגבוה יותר לוקח את ארבעת הקלפים. אם יוצאים סכומים שווים, מנהלים מלחמה כמו במשחק המסורתי.
מלחמת כפל לילדים בכיתות ב'-ד': כמו מלחמה כפולה, אבל הפעם כופלים את המספרים שעל הקלפים במקום לחבר אותם. כשמופיע תרגיל כפל שהמכפלה שלו לא ידועה באופן מידי, מחשבים את התוצאה בשיתוף פעולה, בין אם בציור, או בעזרת כל אסטרטגיה אחרת. בשיחה המתמטית המתרחשת, כל אחד מנסה להסביר או להצדיק את החשיבה שלו.
חשיבה לוגית
חשיבה לוגית היא היכולת לנתח סיטואציות, להבחין בקשרים בין אלמנטים שונים, רעיונות או אנשים, ולמצוא פתרונות בדרך ליניארית, מסודרת ומובנית. חשיבה לוגית היא מיומנות הרבה יותר מורכבת מיכולת לפתור בעיות, היא למעשה כלי שמאפשר לילד להבין את העולם שסביבו בצורה הרבה יותר עמוקה. לא מדובר רק ביכולת טכנית, אלא במיומנות חיים קריטית שמשפיעה על היכולת של הילד להתמודד עם אתגרים, לקבל החלטות, ולחשוב בצורה עצמאית.
פיתוח חשיבה לוגית לא תמיד מתרחש באופן טבעי. ילדים בגילאים שונים זקוקים לתיווך, לאתגרים ולכלים שיאפשרו להם להרחיב ולהעמיק את החשיבה שלהם. לפעמים, דווקא המשחקים הפשוטים ביותר, השאלות הקטנות שאנחנו שואלים, והאופן שבו אנחנו מזמינים אותם להסתכל על העולם סביבם, יכולים להיות כל מה שנדרש כדי להתחיל לפתח את היכולת הזו.
כשמבוגר יושב לשחק עם הילד במשחק קופסה ומסביר לו מדוע הוא צריך לחשוב על המהלך הבא שלו, או כאשר הוא מדבר איתו על הסיפור שקרא ושואלים מה לדעתו הדמות תעשה בהמשך, אנחנו בעצם יוצרים עבורו את הבסיס להבנת הסיבה והתוצאה, לעקרונות של תכנון וליכולת להסיק מסקנות. כל אלה הם חלק מהותי מהחשיבה הלוגית. אבן דרך אחת אחרי השניה.