סדנה לטיפול בטראומה באמצעות משחקים
סדנה לטיפול בטראומה באמצעות משחקים היא סדנה יחודית, חוויתית ומעמיקה למטפלים מתחום הטראומה. בסדנה יועברו תכנים תאורטיים עדכניים, הדגמת טיפול והתנסות בטיפול באמצעות המשחק. סדנה מקצועית מעשירה למטפלים שונים מתחום הטראומה. בסדנה ילומדו היבטים תאורטיים להבנת הטראומה, יוצגו ממצאי מחקרים עדכניים אודות שימוש במשחק בעבודה טיפולית, בארץ ובעולם. בנוסף, במהלך הסדנה יוקדש פרק זמן להיכרות עם המשחק מעמקים ולתרגול השימוש בו וכן יוצגו שלוש הדגמות של טיפול.
טראומה היא חלק מהחיים של כל יצור חיי. אנו נולדים עם מיומנויות שונות להתמודד ולהחלים ממנה. כאשר קיימים כוחות ומשאבים רבים, מתרחשת החלמה ספונטנית. אולם לעיתים, המסע אל עבר ההחלמה עלול להיות ממושך ומאתגר.
המשחק המרכזי שילווה את הסדנה נקרא מעמקים. מעמקים הוא משחק טיפולי המבוסס על גישה מובילה לטיפול בטראומה – S.E, ומשמש כארגז כלים לעבודה טיפולית קבוצתית, ופרטנית. המשחק כולל שתי ערכות קלפים (קלפי משאבים וקלפי מעמקים) המאפשרות תנועה בין משאבים וכוחות מחזקים לבין אתגרי החיים. תנועה זו מאפשרת קרקע בטוחה למפגש בין זכרונות, רגשות, מחשבות, והחוויה הגופנית. המשחק מאפשר עבודה עמוקה ויחודית למטפלים העוסקים בתחום הטראומה.
ארגז הכלים המוטמע במשחק מעמקים מעניק צרור מפתחות פשוט ונגיש לאיש הטיפול. שילוב האלמנטים: למידה תיאורטית, התנסות חווייתית ומודלינג טיפולי מהווים את בסיס הידע, הן התאורטי והן המעשי לצרור מפתחות מקצועי לעבודה הטיפולית עם נפגעי טראומה באופן שמייצר חווית ביטחון מקצועי.
המשחק מעמקים כולל שתי ערכות קלפים:
קלפי משאבים – שאלות המבוססות על גישת הכוחות
קלפי מעמקים – תיאור של מספר אירועים, שעוצמתם שונה.
מהלך המשחק, המוכתב על ידי הקובייה, מהווה את התנועה הנוצרת בספונטניות, בין משאבים וכוחות לבין אתגרי החיים. התנועה, בטיפול בטראומה בפרט, מאפשרת יצירת מרחב בטוח למפגש בין זיכרונות, רגשות ומחשבות מהעבר לבין החוויה ב-״כאן ועכשיו״. תרגול תנועה זו היא הכלי המרכזי במתודה טיפולית זו. בתהליך מעודן של ויסות עצמי מתאפשרת אינטגרציה של החוויה והסיפור הטראומטי, אל תוך סיפור חייו של האדם.
תכנים ונושאים בהם תעסוק הסדנה למטפלים:
- המשגת טראומה על פי המודל של פיטר לוין S.E.
- הכרות והתנסות בשפה טיפולית הממוקדת בחוויה הגופנית.
- יצירת מרחב משחקי וחוויה משחקית כמרחב בטוח ומוגן.
- אבחון באמצעות משחק – התפתחותי
- התבוננות על דפוסי מערכות יחסים באמצעות המשחק
- יצירת מיכל קבוצתי ויתרונות הטיפול הקבוצתי בעזרת משחק
- כוחם של המשאבים ככלי טיפולי ובנייתם באמצעות משחק
- מפתחות לקרקוע וויסות עצמי במפגש הטיפולי (מטופל ומטפל)
- הכרות והתנסות במשחק מעמקים
אורך הסדנא 8-10 שעות.
על המנחה: טל זכרין, יוצרת ומפתחת סדרת משחקים טיפוליים "משחקים שבלב". בעלת תואר שני בעבודה סוציאלית – MSW מטפלת סומטית מוסמכת – SEP. טל עוסקת בטיפול בטראומה בילדים למעלה מ-15 שנה. מטפלת במרכז חוסן שדרות, מנחה קבוצות וצוותים מקצועיים מתחום הטיפול, הרווחה והחינוך.
*** הצעת המחיר מתייחסת לעד 20 משתתפים ואיננה כוללת עלות נסיעות למקומות מרוחקים.