חוברות עבודה להתמודדות עם פחדים
חוברות עבודה להתמודדות עם פחדים הן שתי חוברות שמלמדות את הילדים איך למנוע חלומות רעים ואיך למנוע מחשבות טורדניות, איך להתמודד איתם אם וכאשר הם מגיעים, ואיך ללמוד מהחלומות והמחשבות על הכוחות האישיים שלהם. שמות החוברות הן מחשבות מפחידות וחלומות רעים.
מהו פחד ואיך הוא נוצר?
פחד הוא רגש בסיסי והשרדותי שבני אדם ואף בעלי חיים חווים במצבים, בעוצמות ובתדירויות שונות. הפחד נחווה על ידי כל אחד בדרך שונה כמו לדוגמה לחץ בחזה , דופק מהיר, כאבי בטן , תחושת שיתוק או אי שקט, קוצר נשימה ועוד. רגש זה כולל אי נוחות, עוררות שלילית, והוא מתעורר באופן סוביקטיבי (בכל גיל) נוכח סכנה או איום. הסכנה או האיום עשויים להיות אמיתיים או מדומיינים.
הפחד הוא רגש שמתפתח כבר משנת החיים הראשונה ויש לו חשיבות הישרדותית אבולוציונית. שכשאדם חש פחד, הוא מגייס במהירות את משאבי הגוף כדי להתרחק מהמצב המוערך על ידו כמסוכן.
חשוב להכיר בדימיון ובשוני בין פחד לחרדה. בעוד הפחד ממוקד באוביקטים או בתופעות מזוהים וממוקדים (מחושך, ממעליות, מבעלי חיים), החרדה כוללת תחושות פיזיולוגיות דומות אבל במקרה זה מדובר בהרגשה עמומה המתעוררת במצבים מסוימים כשהגורם מעורר הפחד איננו מזוהה או ברור. החרדה היא דיפוזית יותר. הפחד מקבל לרוב ביטוי חיצוני בהתנהגותיות שונות : בריחה, בכי, צחוק, אחיזה חזקה באדם קרוב או חפץ, כיסוי הפנים ועוד.
לתחושת פחד ראשונית בגלל תופעות לא מוכרות , יש תפקיד של הגנה על הילד.
ללא תחושה זאת, הילד החושב עצמו כל יכול, עלול להיקלע להרפתקאות העשויות לסכן אותו בסופו של דבר. חשוב שנזכור שילדים הפוחדים מתופעות אלה ואחרות אינם ילדים פחדנים. חשוב לא לייחס לילדים תכונות אופי של פחדנות שיש בהן מן הציפיה שהילד לא ילמד להתמודד בסופו של דבר עם הפחד. פחדים הקשורים בחוסר הבנה של תופעות בסביבתו של הילד, מצביעים על כך שהילד מפעיל שיקול דעת, הוא חושב, והוא מודע לפערים מסוימים בין הבנתו את המציאות לבין העובדות כפי שהן. לספרים טיפוליים נוספים.
פחד התפתחותי
פחד התפתחותי מתייחס לתחושת חשש המופיעה אצל רבים מבני אותה שכבת גיל. לדוגמה פחד ממפלצות בגיל הגן, פחד מהחושך בגיל הרך ופחדים בתקופות מעבר ומתח, מעבר בין מסגרות, שינוי במבנה המשפחה או בעקבות טראומה. פחדים התפתחותיים נוטים לרוב להיעלם ללא כל התערבות המקצועית, בתנאי שהתייחסות הסביבה הולמת ונכונה.
חוברות עבודה להתמודדות עם פחדים הכוללות את החוברת מחשבות מפחידות וחלומות רעים מעניקות כלים אפקטיבים להורים ולילדים בהתמודדות עם פחדים וחשיבה שלילית.
תהליך חווייתי בשישה שלבים לשחרור פחד
- הראה/י לי איפה נמצא הפחד שלך?
- דמיינ/י שאני מוציא/ה את הפחד והוא נמצא אצלי ביד. איך הוא נראה כעת.
- עכשיו דמיינ/י שאני מקטינ/ה אותו עד שהוא הופך לממש קטן. מה היית רוצה לעשות איתו עכשיו?
- איזו תחושה היית רוצה להכניס עכשיו?
- עכשיו דמיינ/י את התחושה החדשה ממלאה לאט לאט מקומות בגוף.
- יש עוד מקומות בגוף שהיית רוצה למלא בתחושה זו? אם כן – למלא אותו. אם לא – התהליך הסתיים.