ערכה לויסות חוש המגע העמוק
ערכה לויסות חוש המגע העמוק היא ערכה הכוללת 16 אביזרים שמטרתם לשפר את התפקוד בתחום קשיים בויסות חוש המגע העמוק (פרופריוצפטיבי). הטיפול בתחום זה מתייחס בין היתר לחשיפה מבוקרת וקבועה של מתן גירוי מועצם לצרכי האדם. עיסויים, גירוי שרירי מועצם ותיעול פעילויות ומיומנויות הם דרכים שונות למענה יעיל בתחום זה.
ערכה לויסות חוש המגע העמוק (פרופריוצפטיבי) כוללת:
חצאי כדור זיזים לתרגול שיווי משקל (4 יח׳) – מסייעים להזרמת הדם בגוף בעיקר בידיים וברגליים. מומלצים לשיפור קורדינציה ומוטוריקה גופנית. חצאי הכדורים יכולים לשמש ילדים נוער ומבוגרים.
כדור בוטן קוצני לעיסוי וויסות תחושה עמוקה -אביזר עיסוי קומפקטי, המאפשר לילדים עם חוסר בתחושה עמוקה את עוצמת הגירוי לו הם זקוקים כדי לחוות את גופם, להתמקד ולהירגע. הכדור מעוצב באופן ארגונומי, משמש כרולר עיסוי המתאים את עצמו באופן מושלם לצרכי הילד ולגופו.
מחצלת (מורכבת מ-4 יחידות) – גירוי חזק לכל מנחי הגוף (שכיבה, ישיבה, עמידה).
טרה פלסט – ערכה של שלוש יחידות בדרגות קושי שונות. בכל אחד מהמיכלים יש כ57 גר׳ של פלסטלינת סיליקון מאיכות גבוהה, לחיזוק כף היד והאצבעות ולעבודה על מוטוריקה עדינה.
פרצוף נמעך – מגע חזק ומתמשך, תיעול כעס באופן שאינו מזיק.
כדור או ביצת סיליקון – למרקם המשלב מגע והתנגדות גבוהה לתחושת לחיצה.
רצועת גומי עטופה שרוול מבד – ויסות תנועתיות, חיזוק רגליים בישיבה סטטית. (מומלץ ל ADHD).
מד כוח לויסות תחושה עמוקה – מכשיר ארגונומי יחודי לחיזוק שרירים ותרגול של ויסות עוצמת התנועה וויסות הכוח לתרגול תחושה עמוקה. המכשיר מודד את עוצמת הכוח המופעלת על המכשיר בעת לחיצה עליו. מגיע בצבע אפור, בעיצוב אורגנומי המתאים לגדלי יד שונים.
אביזרים למוטוריקה עדינה וחיזוק האצבעות – שני אביזרים למוטוריקה עדינה וחיזוק האצבעות: אביזר התנגדות מגומי לחיזוק האצבעות ומכשיר קפיצי לחיזוק ואימון שרירי האצבעות. לתרגול וחיזוק תנועות פשיטה וכיפוף ותרגול עבודה של מס’ אצבעות במקביל, או עבודה על כל כף היד לילדים.
חוש המגע העמוק – המערכת הפרופריוצפטיבית
חוש המגע העמוק (פרופריוצפטיבי) היא מערכת חיישנים הממוקמת בשרירים ובמפרקים, ומאפשרת לזהות ולחוש כל איבר ביחס למנח הגוף וביחס לסביבה. דרך מערכת זו המוח מנטר את מיקום האיברים ביחס למרחב ואת מיקומו של כל איבר ביחס לאיבר אחר. ניטור זה למעשה מאפשר התנהלות במרחב ותכנון תנועה.
תת רגישות בחוש זה עשויה להתבטא בתפקודים שונים כגון: צורך בגירוי מועצם על שריר הגוף, צורך במתיחת הגוף, בחיבוק חזק, קשיים בוויסות כוח, קשיים בשליטה על הסוגרים, קשיים גרפומוטוריים, ריבוי חבלות גופניות, לעיתים סרבול מוטורי. גירוי מספק יכול להגיע משתי פעולות המבוצעות על שרירי ומפרקי הגוף: יצירת לחץ (פנימי או חיצוני) ומתיחה.