פאזל רגשות – משחק לגיל הרך
פאזל רגשות – משחק לגיל הרך עוסק ברגשות, מעודד שיח רגשי בקרב ילדינו ומסייע להם להבין את עולמם הפנימי ולדבר על הרגשות שלהם בחופשיות ובנוסף לגלות רגישות כלפי האחר. ככל שנקדים לחשוף את ילדינו לרגשות ונאפשר להם להביע אותם, כך נגדיל את היכולת שלהם לפתח אישיות בריאה, לתקשר עם חבריהם ולהבין אותם, ואף לשלוט ברגשותיהם במידת הצורך.
רשימת המיומנויות שניתן לפתח דרך פאזל רגשות – משחק לגיל הרך
- מיון והתאמה- תרגול במיון והתאמת רכיבים לפי צבע/ציור/צורה/קווים/פינות תמונת הפאזל.
- תפיסה מרחבית- הילד לומד לפתח את חוש הכיוון. לומד למקם פרטים במערך מרחבי גדול. לומד על הקשרים בין רכיבי הפאזל לבין תוכן התמונה ועל היחסים ביניהם ( מאחורי,בתוך…)
- אנליזה-סינתזה – כלומר, פירוק והרכבה-השלם וחלקיו- הילד לומד להבחין בין הפרטים השונים ובאותה עת מתיחס גם לשלם.
- תפיסה חזותית- הילד לומד להבחין בין פרטי הציור-והקשרים ביניהם, מבחין בין דמות לרקע ( עיקר וטפל), יחסי גודל בין הדברים.
- העתקת דגם- חיקוי. חיקוי הוא אבן בסיס בתהליך הלימוד. הילד לומד להעתיק דגם זה לבטא את הצורה בדרכים שונות ( ציור, פאזל, סרטוט, פיסול, הדבקה) בהעתקת דגם מתבקש הלומד גם להוכיח תפיסה ויזואלית, מוטוריקה עדינה, הבנה מרחבית.
- אומדן והערכה – בתהליך ההרכבה מפתח הילד את מיומנות האומד (אֹמֶד). הוא בודק ומשער את גודל האזורים שבהם מופיעים הפרטים ומיקומם, מנסה למקם את הרכיבים ואחר כך להצמיד אותם.
- קואורדינציה יד-עין- המוח נותן הוראה ליד לפעול.
- מוטוריקה עדינה- הפעלת אצבעות- הידיים, נטילת הרכיב והצמדה לרכיב אחר. מיקוד ודיוק.
- הפאזל הוא כלי טיפולי יצירתי, הפאזל מדבר בשפתו של הילד- שפת המשחק, בהיותו מיועד לילד יחיד, הוא מאפשר לילד להתיידד בקצב שלו עם הפאזל, לנסות ולהתמודד בקצב שלו, וגם להנות מהמשחק.
הפאזל למעשה שייך לסוג המשחקים הסגורים, משחקים בהם כללי המשחק ברורים. הילד משחק במשחק מסוג זה כשהוא מסוגל להבין ולזכור את חוקי המשחק שבו הוא משחק ולדעת שאי אפשר לשנותם. דוגמאות נוספות למשחקי הרכבה סגורים הם: מגדלונים, לוטו, דומינו, סדרות קלפים ועוד.